2019 TYT Coğrafya Soruları ve Analizi



2019 TYT Coğrafya sorularına baktığımızda 9. Sınıf ve 10. Sınıf Müfredat konularını kapsadığını ve son iki yıldır gelen sorularda olduğu gibi son derece kolay ve coğrafya ile ilgili temel kavramları bilmek sonucunda soruların çözülebileceğini görmekteyiz.

Geçen yıl olduğu gibi bu senede coğrafyanın bölümleri ile ilgili bir soru var. Tabii coğrafyanın en önemli prensiplerinden birisi dağılış ilkesi demiştik arkadaşlar. Bunun sonucunda da harita okuma becerisini kullanmamız ile ilgili sorular geçmiş yıllarda olduğu gibi bu senede karşımıza çıktı.

Beşeri Coğrafya kısmında ise nüfus ve ortalama ömür ile ilgili sorular yer alırken fiziki coğrafya kısmında da iklim ve bitki örtüsünün alansal dağılışını yorumlamaya yönelik soru yer aldığını görüyoruz.




2019 tyt coÄŸrafya 1. soru
Bu soruda beşeri coğrafyanın alt dallarını boş kalan kısımlara istemektedir. Doğru cevap A Şıkkıdır. 



SORU 2
Aşağıdaki haritada bazı alanlar numaralandırılarak gösterilmiştir.
2019 tyt coğrafya 2. soru
Bu alanların hangilerinde iklime bağlı olarak benzer bitki topluluklarına rastlanır?
A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

Dünya iklim ve bitki örtüsü haritasını incelediğimizde;
I. nolu yer ABD’nin batı kıyılarında yer alan Kaliforniya eyaletinin kuzeyi. Burası Akdeniz ikliminin ve maki bitki örtüsünün görüldüğü bir alandır.
II. nolu yer Ekvatorun hemen kuzeyinde Fildişi Sahili, Gana ve Togo ülkelerinin bulunduğu alan. Burası Subtropikal yani Savan iklimi ve savan bitki örtüsünün hakim olduğu alandır.
III. nolu yer Arap yarımadasının güneydoğu kısmı Umman, BAE ülkelerinin bulunduğu alan. Burası ise çöl iklimi ve çöl bitkilerinin görüldüğü alandır.
IV. nolu yer Avustralya kıtasının batı kıyılarıdır. Burada da Akdeniz iklimi ve maki bitki örtüsü hakimdir.


Cevap B I ve IV numaralı yerlerde benzer ikli ve bitki toplulukları görülmektedir. 


SORU 3
Bir ülkenin istatistik kurumu tarafından yayımlanan raporunda, ülke nüfusunun ortalama yaşının 17 olduğu belirtilmiştir.
Bu ülkenin nüfusuyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Doğum oranının yüksek olduğu
B) Yaşlı nüfus oranının yüksek olduğu
C) Ölüm oranının düşük olduğu
D) Gelişmiş bir ülke olduğu
E) Eğitim seviyesinin yüksek olduğu

Ülke nüfusunun yaş ortalamasının 17 olarak verilmesi ülkede doğum oranlarının fazla olduğunu ve ülkenin gelişmemiş bir ülke olduğunu bize göstermektedir.

Doğru Cevap A



SORU 4
Birleşmiş Milletler tarafından çeşitli nüfus istatistikleri yayımlanmaktadır. Bu istatistiklerden biri de ülkelerin Doğumda Beklenen Yaşam Süreleri ile ilgili olanıdır. Bu süre çeşitli ülkelerdeki bireylerin ortalama yaşam sürelerini gösterir.
Aşağıda bir bölümü gösterilen harita, bazı ülkelerin 2020-2025 dönemi için Erkeklerde Doğumda Beklenen Yaşam Sürelerine göre renklendirilmiştir.
2019 tyt coğrafya 4. soru
Buna göre aşağıdakilerden hangisi “Erkeklerde Doğumda Beklenen Yaşam Süresi”nin 75-79 yıl olacağı tahmin edilen ülkelerden biridir?
A) Irak
B) Mısır
C) Umman
D) Suriye
E) Kuveyt

Sadece harita okuma becerisi gerektiren bir soru. Tabii önemli bir problem eğer renk körü değilsek. 

Cevap C

SORU 5
Büyük depremlerin her zaman olmasa da başka doğal afetleri tetikleyebildiği bilinmektedir.
Aşağıdaki doğal afetlerden hangisinin oluşumunda depremin böyle bir etkisi bulunmaz?
A) Heyelan
B) Tsunami
C) Çığ
D) Erozyon
E) Kaya düşmesi

Erozyon yağış ve rüzgarın etkisine bağlı olarak toprağın üst kısmının taşınmasıdır. Dolayısıyla deprem ile bir ilgisi yoktur. 
Doğru Cevap D

0 yorum:

Yorum Gönder