HARİTA BİLGİSİ


Harita

Harita Bilgisi
Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belirli bir ölçek dahilinde küçültülerek düzleme aktarılmasıdır. Coğrafyada harita vazgeçilmez bir unsurdur. Haritacılık bilimine kartografya adı verilir.

Bir çizimin harita niteliği taşıyabilmesi için;
Ölçeği olmalıdır.
Kuşbakışı görünümü yansıtmalıdır.
Bir düzleme aktarılmalıdır.

 Kroki

Yeryüzünün bir bölümünün kuşbakışı olarak kabataslak bir düzleme aktarılmasıdır.Harita ile kroki arasındaki en büyük fark ölçektir. Harita çiziminde ölçek kulanılırken krokide ölçek kullanılmaz.

 Yeryüzü şekilleri haritaya aktarılırken mutlaka bozulmalar meydana gelir. Bu durumun temel sebebi Dünya'nın küresel şeklidir. Bunun sonucunda yapılan haritalar her zaman belli bir bozulma oranı ile yapılmaktadır. Ya alanlarında ya da şekillerinde bozulmalar meydana gelir. Bunu en aza indirmek için projeksiyon yöntemleri kullanılır. Bunun yanı sıra gerçek alan ile iz düşüm alan arasındaki farkın fazla olması da bozulmalara yol açar.

Gerçek Alan
Herhangi bir yerin bütün yeryüzü şekilleri dikkate
alınarak çizilmesidir.

İzdüşüm Alan

Yeryüzü şekilleri deniz seviyesine indirgenerek yapılan hesaplamadır. Eğer bir yerde engebeli alan fazla ise orada gerçek alan ile iz düşüm alan arasındaki fark fazla olur. (Türkiye, İran, Doğu Anadolu...)
Yerşekllerinin dağlık ve engebeli olduğu yerlerde gerçek alan ile izdüşüm alan arasındaki fark fazla olur. Buna göre gerçek alan ile izdüşüm alan arasındaki farkın en az olduğu bölgemiz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Doğu anadolu
B) Ege Bölgesi
C) Marmara
D) Güneydoğu
E) Karadeniz Bölgesi


Haritalarda Bulunması Gereken Unsurlar

Kullanım amacı
Amaca uygun başlık
Ölçek
Harita dili (Lejant - Anahtar - İşaretler)
Coğrafi koordinatlar
Yön oku

Coğrafi Koordinatların bulunduğu bir haritada yön oku kullanılmaz. Yön oku küçük alanların haritalarında kullanılır. Bir mahalle, yaşadığımız köy gibi…

0 yorum:

Yorum Gönder