Uluslararası Saat Dilimleri

Ülkeler arası ilişkilerdeki karışıklığı önlemek için Dünya 15 meridyenlik aralıklarla saat dilimlerine bölünmüştür. Her saat diliminin ortasından geçen meridyenin yerel saati, o saat dilimindeki ülkeler tarafından ortak saat olarak kabul edilir. Bu saatlerin her birine ulusal (ortak) saat denir.
Dünya genelinde 24 ayrı ulusal saat vardır. Başlangıç meridyeninin 7° 30′ doğusu ile 7° 30′ batısı arasında kalan 15 meridyenlik bölüm başlangıç saat dilimi (0. ya da 24. saat dilimi) kabul edilmiştir. Bu dilimdeki ülkeler ulusal (ortak) saat olarak Greenwich’in yerel saatini kullanır. Bu saat diliminden başlanarak Dünya’da 12’si doğuda 12’si batıda olmak üzere 24 saat dilimi ortaya çıkmıştır.


Saat dilimlerinin sınırları her yerde meridyenler boyunca uzanmaz. Ülkelerin siyasî sınırlarına göre zikzaklar çizer. Ülke doğu-batı doğrultusunda geniş ise birden fazla ortak saat kullanılır. Çünkü bu ülkelerin doğusu ile batısı arasındaki yerel saat farkı çok fazladır. Bu durumdaki ABD, Çin, Rusya Federasyonu, Kanada vs. ülkeler, aynı anda birden fazla ortak saat kullanmaktadır.

Türkiye’de ulusal saat olarak önceleri sonbahar ve kış döneminde 2. saat dilimi, ilkbahar ve yaz döneminde 3. saat dilimi kullanılmıştır. Ancak, Bakanlar Kurulu’nun aldığı 7 Eylül 2016 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan kararıyla, Türkiye’de ulusal saat olarak yıl boyunca üçüncü saat dilimi kullanılmaya başlanmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder