Güneş’in ufuktaki yükseltisine göre belirlenen saate yerel saat denir. Aynı anda Dünya’nın değişik bölgelerinde Güneş’in konumu farklıdır. Bu durum her yerin, kendine ait bir yerel saatinin olduğunu gösterir. Bulunduğumuz yerin yerel saatini belirlemek için, Güneş’in ufuk düzlemi üzerinde en tepede göründüğü veya cisimlerin gölgelerinin en kısa olduğu anı beklemek gerekir. Bu ana gelindiğinde, bulunduğumuz yerin yerel saati 12.00’dir.
Güneş, doğuda kalan yerlerde daha erken doğar. Bu nedenle doğuda kalan yerlerin yerel saati batıda kalan yerlere göre ileridir. Namaz, iftar ve imsak gibi ibadet vakitleri yerel saate göre belirlenir. Örneğin, Ramazan ayında iftar vakitlerinin illere göre değişiklik göstermesi, yerel saatlerinin farklı olmasından kaynaklanır.
Yerel Saat Hesaplama
Meridyenleri bilinen yerlerin yerel saatlerini bulmak için sırasıyla şu işlemler yapılır:
1. İki yer arasındaki meridyen farkı bulunur. Bunun için doğu ve batı yarım küreler göz önüne alındığında, verilen yerler aynı yarım kürede ise meridyen derecesi büyük olandan küçük olan çıkarılır. Farklı yarım kürelerde ise meridyen dereceleri toplanır.
2. Bulunan meridyen farkı 4 dakika ile çarpılarak iki yer arasındaki zaman farkı bulunur.
3. Yerel saati sorulan yer doğuda kalıyorsa, bulunan zaman farkı verilen yerel saate eklenir, batıda kalıyorsa verilen yerel saatten çıkarılır.
Yerel saatleri bilinen yerlerin meridyenlerini bulmak için sırasıyla şu işlemler yapılır:
1. Yerel saat farkı bulunur.
2. Yerel saat farkı 4 dakikaya bölünerek meridyen farkı bulunur.
3. Yerel saati ileri olan yerin meridyeni soruluyorsa, bulunan meridyen farkı verilen meridyene eklenir. Yerel saati geri olan yerin meridyeni soruluyorsa, bulunan meridyen farkı verilen meridyenden çıkarılır.
Doğuda veya batıda kalma ifadesinden sadece doğu veya batı yarım kürede bulunma anlaşılmaz. Doğu ve batı kavramları birbirine göre görecelidir. Örneğin, 40° batı meridyeni 60° batı meridyenine göre doğuda, 30° doğu meridyeni 40° doğu meridyenine göre batıdadır.
0 yorum:
Yorum Gönder